Info och länkar

 

Vägbeskrivning och karta

Honung , gudarnas gåva till människan

 

 

Fakta om Honung

 

Honung är en ren naturprodukt utan några som helst tillsatser och har uppskattats som smaksättare i matlagning och bakverk, samt till dryck av olika slag, sedan urminnes tider. Honungens läkande och helande krafter har också varit kända sedan länge. 

Honung kommer från biets bearbetning av blommans nektar som innehåller ca. 30 -50 % socker ( varierar från 5 - 80% ). 

Honung innehåller upp till 188 olika ämnen, främst olika sorters sockerarter. Dominerande sockerarter är fruktsocker ( fruktos ) och druvsocker ( glukos ) . Därutöver finns det ett antal mindre sockerarter, där malt- ( maltos ) och rörsocker ( sackaros ) dominerar. 

Honung innehåller för övrigt mineraler, enzymer , spårämnen , pollen, olika syror, som glukon- , myr- , citron- , ättiksyra ,  aromämnen, antioxidanter och vitaminer ( främst B-vitaminer ), samt  har en vattenhalt på ca. 18 - 20% .

Honung har en naturligt varierad smak, färg och konsistens, beroende på den lokalt förekommande floran.

Honung är bakteriehämmande och har ett högt energivärde som lätt tas upp av kroppen, ph-värdet är lågt ( 3,6 - 4,5 ) . 

Honung är starkt hygroskopisk, vilket gör att honungen absorberar fuktighet mycket lätt. Eftersom honung naturligt innehåller en viss mängd jästsvampar, kan detta medföra en ökad risk för jäsning vid för hög vattenhalt ( > 20% ) och om temperaturen ligger mellan +12° till +28° C. 

Honung förvaras bäst mörkt och svalt i jämn temperatur, helst under +11° C, vid längre förvaring.

 

Skorpor med honung

 

*** 

 

Närmaste biodlareförening

 

Sjuhärads Biodlaredistrikt

Mölnlyckeortens Biodlareförening

 

Länkar

 

Joel Svenssons Vaxfabrik

M.S. Biredskapsfabriken AB

Oskar Gustavssons Biredskapsfabrik

LP:s Biodling AB

Lovö Honung SIBO AB

 

***

SBR:s hemsida

Biodlingsföretagarna

NordBi

ALTERNATIV.NU

Biram.se

Bisidan.se

 

***

Crearome

Shenet

***

Bilder

Filmlänkar på YouTube


Start ] Min biodling ] Karta ] [ Info och länkar ] Kåseri ]

© Benny Edvinsson Bigård

www.markhonung.se